ICT

Dit blog is geschreven door Esther Loorbach – de Jonge eigenaar van Multi-Win.

Esther werkt als Strategisch Adviseur & Sparringpartner en Leiderschap & Verander Coach voor organisaties.


Digitalisering
. Het staat overal hoog op de organisatie agenda, en terecht. De ontwikkelingen gaan razendsnel en als bedrijf kun je niet anders dan daar op inspelen. Als je dat niet doet,dan is de toekomstbestendigheid binnen een paar jaar een groot vraagteken. Het is in het belang van de organisatie en de mensen om hier een serieuze strategie op los te laten.

Allemaal goed en wel, maar hoe ga je als leidinggevende met die (toekomstige) digitalisatie slag om? En als medewerker?

Steeds vaker hoor ik om mij heen uitspraken als ‘computers nemen ons werk over’, ‘straks heb ik geen baan meer’, ‘ik houd niet van veranderingen’, ‘hoe gaat mijn werk eruit zien’, ‘wat als…..’, ‘het zal mijn tijd wel duren’. Mensen maken zich ongerust over hun toekomst. Enerzijds omdat die toekomst zo onduidelijk is, meer dan ooit te voren. Anderzijds omdat er voldoende voorbeelden te vinden zijn waarbij mensen inderdaad hun baan zijn kwijtgeraakt.

Slecht nieuws voor leidinggevenden. Ongerust maakt onveilig en een onveilig gevoel maakt angstig, behoudend en argwanend. Dat belemmerd mensen om het beste van zichzelf te laten zien en is slecht voor de betrokkenheid.

Het risico is aanwezig dat je als medewerker/team/organisatie in een negatieve spiraal terecht komt. Als er minder betrokkenheid is, wordt er minder gepresteerd, gaan resultaten achteruit, worden klanten minder tevreden, dat heeft weer effect op betrokkenheid en prestaties etc.

Gelukkig is er een oplossing, werk met je team aan de juiste mindset. Mindset is te trainen als een spier. Des te meer je traint, des te sterker je wordt. 3 tips.

  1. Wees nieuwsgierig. Het digitalisering-tij is echt niet meer te keren, de inhoud van het werk gaat inderdaad veranderen. In plaats van dit als bedreiging te zien, kun je met een open nieuwsgierige blik naar de toekomst kijken. Wat zal er veranderen, hoe zal ik mijn toegevoegde waarde anders kunnen gaan inzetten? In plaats van negatieve energie te steken in weerstand, leren denken in opties en mogelijkheden. Dat levert positieve energie op. Hoe dan ook, er zal altijd ruimte blijven voor mensen die openstaan voor verandering.
  2. Wees pro-actief.De toekomstige situatie kun je niet veranderen, wel hoe je er mee om gaat. Dus accepteer het en maak er het allerbeste van. Neem initiatief door bijvoorbeeld deel te nemen in projectteams. Op deze manier zul je gezien worden als iemand die vooruit wilt. Steven Covey’s quote past hier goed bij: We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals we zelf zijn. Door met een andere bril naar de situatie te kijken, kun je positieve invloed uitoefenen op het resultaat.
  3. Leer nieuwe kennis en vaardigheden aan. De toekomst vereist andere kennis en vaardigheden. Een leven lang leren past hierbij. Dat hoeft niet alleen werkgerelateerd te zijn, door te leren blijft je brein alert, verkrijg je nieuwe inzichten en wordt het steeds makkelijker om je aan te passen. Daarnaast is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in jezelf: wat zijn je talenten, waar krijg je energie van, wat is jouw toegevoegde waarde.

Het is heel belangrijk dat je als leidinggevende zowel faciliteert als voorbeeld geeft. Ga het gesprek aan met je team, luister, wees alert op ongerustheid en train gezamenlijk de 3 mindset tips. Besteed veel aandacht aan de mensenkant van de verandering, dan kun je met elkaar vooruit.